jurga_akis_logo


Knygos > Ekranizavimai > Nuodėmės užkalbėjimas
nuodemes uzkalbejimas - virselis Nuodėmės užkalbėjimas

Premjera: Kovo 2, 2007
Premjera Lietuvoje: Kovo 2, 2007
Indeksas: T
Trukmė: 98 min.
Žanras: Drama
Režisavo: Algimantas Puipa
Vaidina: Rasa Samuolytė, Nelė Savičenko, Kostas Smoriginas,
Aleksas Kazanavičius, Remigijus Sabulis

Filmo anotacija:
Šis bendras Uljanos Kim studijos ir Lietuvos kino studijos projektas - bandymas ekranizuoti šiuolaikinį lietuvišką bestselerį. Scenarijus parašytas Jurgos Ivanauskaitės romanų "Ragana ir lietus", "Placebas", "Sapnų nublokšti" motyvais.
"Tai istorija apie vyrų pažemintas, maištaujančias moteris, kurios išsivaduoja tik "kitoje realybėje". Skausminga jaunos moters aistra kunigui ir gyvenimo vidurio sulaukusios psichoterapeutės intymus dienoraštis, kurį leista perskaityti visiems norintiems. Kino scenarijuje panaudoti rašytojos kūrybos magijai būdingi elementai: sapnai, kūniškos aistros, savižudybės nuojauta. Negaliu tvirtinti, kad visos mano vizijos buvo rašytojos priimtos. Nesu žodžio perkėlimo į ekraną šalininkas. Paprastai knyga, kurios siužetu remiuosi kurdamas filmą, man yra žemėlapis, padedantis orientuotis į galutinį tikslą, autorinį kino kūrinį. Filme turėtų atsirasti švelnios ironijos. Romano "Ragana ir lietus" siužetas drastiškas, provokuojantis. Dialogai, charakteriai - spalvingi, erotiški... Slapta viliuosi, kad tai bus filmas ne tik man ir mano draugams, bet ir platesniam žiūrovų ratui. Noriu sukurti filmą apie moteris, kurios išdrįso užminti ant vyro šešėlio (kai kuriose šalyse tai didelė nuodėmė...)", - sako režisierius Algimantas Puipa.

Filmas „Nuodėmės užkalbėjimas“, rodytas Miunchene (Vokietija), Ruane (Prancūzija), Čikagoje (JAV), Dniepropetrovske (Ukraina), pelnė apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. NVS šalių ir Lietuvos, Latvijos, Estijos kino festivalyje „Kinošokas“ Anapoje (Rusija) apdovanotas pagrindiniu „Auksinės vynuogės kekės“ („Zolotaja loza“) prizu. Režisierius A. Puipa už moters temos plėtojimą ekrane pelnė Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimą.
Šiaurės šalių kino festivalyje Ruane (Prancūzija) filmui skirtas žiūrovų asociacijos „Antrasis kvėpavimas“ prizas, aktorėms Rasai Samuolytei ir Nelei Savičenko – prizas už geriausią moters vaidmenį. Jos taip pat pasidalijo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą už geriausią moters vaidmenį. „Sidabrinės gervės“ statulėlę už geriausią epizodinį vaidmenį šiame filme gavo aktorius Remigijus Sabulis, už gerausią dailininko darbą – Galius Kličius.